onsdag 28. november 2012


Beef Pebre



800 g ytrefilet av storfe evt indrefilet

Marinade:

1 ss koriander
1 ss basilikum
1 ss mynte
2 båt hvitløk
1stk lim
1 ss sterk chilisaus
1 dl appelsinjuice
1/2 dl olivenolje
1 ts salt
1 ts pepper

Prebre - hot salsa:

2 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik/ (evt 1/2 dl rødvin)
1 stk chili uten frø
2 båt finhakket hvilløk
1 dl finhakket  koriander
1 ts finhaket oregano
250 g basmatiris

Synes du det blir litt sterkt, kan man heller droppe og ha med chili, hvitløk i Prebre-hot salsa eller i Marinaden. Prøv deg litt frem, og smak underveis.

Fremgangsmåte:
­
Del kjøttet i fire like store biffer. Legg kjøttet i en form eller plastpose.

Finhakk urter og hvitløk, press over limesaft og bland sammen resten av ingrediensene til marinaden.

Hell marinaden over kjøttet og la det ligge i ca. 1 time i romtemperatur eller 3 timer i kjøleskap. Bland olivenolje, eddik og vann i en bolle.

Pisk det sammen med en visp. Tilsett resten av ingrediensene til salsaen, bland godt og la det stå ca. 2 timer for å trekke smak. Kok ris etter anvisning på pakken.
Ta kjøttet ut av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Dryss over salt og pepper og stek eller grill kjøttet 3-4 minutter på hver side.
Server biff med pebre og ris.

torsdag 22. november 2012

Piroger


Piroger er egentlig en russisk rett og ligner på en liten innbakt pizza. Kan fylles med det meste. Det kjekke med piroger er at de er enkle å fryse og tiner raskt igjen. Kjekt å ha for travle dager

12 dl hvetemel
1 ts oregano
1 klype salt
1 hvitløksfedd
3 ss olivenolje
Litt honning
30-40 gram fersk gjær
4-5 dl lunkent vann
Egg til pensling

Fyll:

4 kyllingfileter
2 gulrøtter, revet
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss tomatpuré
Oregano
Salt og pepper
Revet gulost

Fremgangsmåte:

Ha mel, salt, krydder, honning, olje og hvitløk i en eltebolle. Rør ut gjæren i lunken væske og bland det sammen med det tørre. Elt det i minst ti minutter og sett til heving mens du lager fyllet.

Skjær filetstykkene i små biter. Stek løk og hvitløk gyldent i en panne, tilsett kyllingbitene og etterhvert gulrot, tomatpuré og krydder. Kyllingen må bli gjennomstekt. Smak til med salt og pepper tilslutt.

Del deigen i små emner, kjevle de til rundinger og legg litt fyll på den ene halvparten. Legg litt ost på, brett over den andre siden og trykk sidene ned med en gaffel.

Pensles tilslutt med pisket egg og stekes i 220 grader i omtrent 15 minutter

Piroger smaker godt alene nystekte, eller med en god salat.  Piroger passer også veldig fint på et tapsbord!


God Helg :)














mandag 19. november 2012

Appelsinkake med Hvit sjokolade



250 g sukker
320 g smør, romtemperert
4 stk egg, romtempert
1 dl melk
0.5 dl appelsinjuice eller friskpresset appelsin
320 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 stk appelsin, finrevet skall av
50 g hakket mørk kokesjokolade eller ferdige "sjokoladedråper
 
Fyll:
 
125 gsmør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
0.5 dlappelsinsaft
100 g hvit kokesjokolade
1 stk appelsin, finrevet skall av
 
Fremgangsmåte:
 
Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.

Tilsett vesken i røren vekselvis med hvetemel som er tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
Rør til slutt inn appelsinskall.
Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca 26 x 36).
Strø hakket sjokolade, eller sjokoladedråpene, på toppen av røren og stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 35 minutter.
Fyll:
Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig.
Smelt sjokoladen i vannbad,og rør den inn i fyllet. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.

 
 

 

mandag 12. november 2012

Småpai med kylling











Paibunn:
150 g smør
200 g hvetemel
ca. 2 ss vann

Fyll:
150 g bacon
1 løk
1 grillet kylling
3 dl melk
5 egg
1/2 pk dypfryst spinat
1 ts salt
1/2 ts pepper
ca 1 dl revet hvitost

Fremgangsmåte:

Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La det stå kjølig i ca. 15 minutter.
 Kle porsjonsformer med paideig, prikk dem med en gaffel og stek dem i ovnen på nederste rille ved 200 °C i ca. 15 minutter.
 
Kutt bacon i biter, finhakk løk og stek det.
Skjær kyllingkjøttet i biter og fordel det på den forstekte paibunnen, sammen med bacon og løk.
Hell over sammenvispet egg, melk, tint spinat, salt og pepper. Dryss revet ost på toppen. Stek paiene videre i ca. 25 minutter eller til de er gylne.
Server paiene lune med et godt brød og en god salat
 
 
 
 
 
 
 


tirsdag 6. november 2012

Laksesuppe med friske koriander


250 g laksefilet, delt i 12 biter
1/2 dl sitronsaft
2 røde chili, uten frø
4 hvitløksfedd
6 cm ingefær
1 ts korianderfrø
1 bunt koriander
4 ss sesamolje
1,2 l kokosmelk
8 dl fiskekraft
1/2 dl fiskesaus
200 g kokte nudler
2 vårløk i skiver
mynte, strimlet

Fiskekraft

1,5 kg fiskeavskjær
0,8 stk purre
0,4 stk løk
22,5 g sellerirot
0,8 stk laurbærblad
0,8 ts pepper, hel sort
1,5 ss salt
1,1 l vann
God kraft, gir deg en vellykket suppe!
 
Fremgangsmåte for kraft:
 
Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
Vask fiskeavskjær og fisken godt. Fjern blodrand og gjeller.
Vask grønnsaker og del dem i store biter. Bruk kun den grønne delen på purren.
Legg fisk, grønnsaker, laurbærblad og krydder i en kjele og fyll på kaldt vann til det så vidt dekker.
Kok opp og la det hele stå og trekke i ca. 1time.
Etterhvert som det danner seg skum. Fjern fiskeavskjær og grønnsaker når kraften er ferdig kokt og sil kraften. Ønsker du en kraftigere smak på kraften, eller at den tar mindre plass i fryseboksen, så koker du den inn. Det vil si du lar kraften fosskoke til mengden er halvert.

Fremgangsmåte for suppen:
 
Mariner laksefiletene i sitronsaften 1/2 time i romtemperatur. Ha i chili, hvitløk, ingefær, koriander og olje i en food processor. Varm en gryte og ha i nudlene i. kokosmelk og fiskekraft, rør godt.
La suppen koke i 10 minutter. Tilsett fiskesaus, nudler og laks. Ta suppen av varmen og la den trekke til laksen er ferdig, ca 1-2 minutter.
Øs opp suppen i boller, dryss over mynte og vårløk og server. Server gjerne med et godt brød til!
 
Kos deg!

torsdag 1. november 2012

Ovnsbakt laksefilet med lettstekte grønnsaker




Denne retten er god og enkel og lage i en hektisk hverdag

4-5 laksefileter
olivenolje
salt og pepper
tørkede urter, for eksempel basilikum og oregano


3 sjalottløk, hakket
5 hvitløksfedd, hakket

1/2-1 rød chili, hakket
1 pastinakk, i staver
1 rød paprika, i strimler
1 grønn paprika, i strimler
250 gram sopp

1 broccoli, i små buketter
1 squash, i store terninger

Fremgangsmåte:

Sett på stekeovnen på 200 grader.
Ha litt olivenolje i en ildfast form.
Hakk grønnsakene.

Krydre laksefiletene med salt, pepper og urter, og legg i formen.
Stek laksefiletene midt i ovnen i ca 20 minutter.

Ha litt olivenolje i stekepannen. Stek
brokkolibukettene  til de har blitt mørkegrønne og blanke. Ha i squashterninger og stek alt sammen til squashen har myknet litt, men fortsatt har litt tyggemotstand. Rør ofte. Krydre med salt og pepper.

Stek så  sjalottløk, hvitløk og chili til løken har blitt blank. Ha i pastinakk, paprika og sopp og stek til pastinakken har myknet. Rør ofte. Innholdet i denne stekepannen blir veldig fort ferdig. Pass på å ikke steke for lenge. Paprikaen må ikke bli for myk og slafsete. :) Krydre med salt og pepper.
Server gjerne denne retten sammen med steke poteter, det smaker veldig godt!

Håper retten faller i smak

Husk, gjør hverdag til en fest!