søndag 23. desember 2012

Juleskinke med ovnsbakte rotgrønnsaker


2 kg skinke/juleskinke, ferdig kokt

Rotgrønnsaker:
2 ss olje
saften av 1 appelsin
4 ss soyasaus
1 ts pepper
1ss honning


3  stk gulrot, i skiver
1/4stk  kålrot, i staver
1/4 stk selleri, i staver
2 stk rødløk, i båter
1 fennikel, i båter
8 stk poteter, delt i to på langs


 Panering:
 3 ss griljermel
2 ss smør
2 ss hakket bladpersille
30 g parmesan

Bland sammen olivenolje, saften av en appelsin, flytende honning og soyasaus i en stor bolle. Grønnsaker og potet inn i blandingen, krydre med salt og pepper. Legg det over i en ildfast form eller langpanne og sett formen midt i stekeovnen. Bak grønnsakene på 225 °C i 20-25 minutter, eller til de er knapt møre.
Skjær juleskinke skiver og legg dem over grønnsakene i formen. Bland alle ingrediensene til paneringen og strø den over skinken.  Fordel eventuelt noen små klatter med smør på toppen. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre til paneringen er gyllen, og kjøttet er varmt. Maten er klar til servering. En klatt med rømme eller god  sennep smaker godt til dette.


Håper det faller i smak! Denne retten er veldig fin i romjulstiden, når en har litt rester igjen etter julen.








GOD JUL!!

onsdag 12. desember 2012

Lussekatter med Kesam


 Det blir ca. 40 stk av denne lussekattdeigen.

50 g gjær til søt bakst
100 g smør
5 dl melk (helmelk)
250 g kesam
1 g safran eller gurkemeie( 1/2 ts)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
17 dl hvetemel
1 egg til pensling
Rosiner

Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en bolle.
Smelt smøret forsiktig i en kasserolle. Tilsett melken og varm opp til ca. 37 grader.
Hell dette over gjæren, og rør om til det er oppløst.
Tilsett safran, kesam, sukker, salt og det meste av melet.
Jobb forsiktig med deigen til den blir smidig. Tilsett evt. mer mel.
La deigen heve i 40 minutter

Lag lussekatter, du kan lage dem i mange forskjellige variasjoner, snurrer og ruller, pynt med rosiner.
Legg dem på brett med et vått klede over og la dem heve ytterlige 45 minutter. Pensle med egg over.

Stekes på 225 grader til gylden farge.

Senk så temperaturen til 180 grader og stek dem videre i ca. 15-20 minutter.


Ha en fin Luciadag- 13 desember! :)