75 g smør (romtemperert)
500 ghvetemel
60 gsukker
0.4 tsbakepulver
0.25 ts salt
1 pk gjær
2.5 dl melk
1 pk Kesam
1 egg til pensling
Vaniljekrem
1 stk vaniljestang
4 dl melk
4 stk eggeplomme
60 g sukker
2.5 ts maisenna
Fremgangsmåte:
Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre. Bland i kesamen godt inn i det tørre, før du tar den i gjærblandingen.
Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn.
Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.
I mens lager du vaniljekremen.
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i en kasserolle sammen med melka og kok opp. Rør sammen eggeplommene, sukkeret og maisennaen i en bolle til det blir litt luftig. Når melka når kokepunktet, heller du den over i eggeblandingen og rører til alt sukkeret er oppløst. Hell blandingen tilbake i kasserollen og kok opp. Visp mens kremen kokes opp. La den koke i 2-3 minutter til den tykner.
Hell kremen i en bolle og sett det til avskjøling.
Ha litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over.
Kna deigen litt sammen og tilsett litt mer hvetemel dersom den er veldig klissete. Det er imidlertid viktig at den ikke blir for fast. Del deigen i 20 like store deler og kjevle hver del ut til en sirkel som er ca. 10 cm i diameter. Legg en spiseskje med vaniljekrem midt på og brett deigen rundt. Klem den sammen, slik at ikke kremen renner ut under stekingen, og legg den på et bakepapirkledd stekebrett med de sammenbrettede kantene ned. Gjenta med resten. La bollene etterheve i ca. 30 minutter. Sett på stekeovnen på 225 grader.
Pisk sammen egget og pensle bollene før du steker dem i 12-15 minutter. La bollene avkjøles på en bakerist.
Tips! La kesamen stå på kjøkkenbenken i ca 20 minutter før du begynner å bake!! Da, slipper du få problemmer med, at den blir for kaldt og skaper vanskeligheter for et godt bakeverk!
Kos deg, disse smelter på tungen, det synes i hvert fall jeg!!!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar