tirsdag 28. august 2012

Høstgryte

(en smak av høst)

 
800 g benfritt lammekjøtt eller kjøtt fra elg, hort eller rein
100g smør
2-3 ts grovmalt pepper
3 dl matfløte
7-8 dl kraft
5 stk sjalottløk
100 g brekkbønner
250 g friske sjampinjonger
50 g brunost
maisennamel til jevning
 
Skjær kjøttet i terninger og brun det i en gryte. Krydre med salt og pepper. Tilsett kraft/vann og matfløte til det står i underkant av kjøttet. Kok opp og la trekke. Del opp løken i båter og surr i smør og tilsett i gryten. La kjøtt og løk trekke til kjøttet er mørt 30-40 min. Del soppen i båter og brun i smør og tilsett i gryten. Tilsett brunost, kok opp og la trekke i 10-15 min. Smak til med salt og pepper og jevn om nødvendig med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Server med nykokte poteter. Kokte grønne bønner og rørte tyttebær.
 
God Høst!
 

tirsdag 7. august 2012

Grovtbrød med Kesam



50 g gjær
8 dl vann
3 dl olje
1 dl hvetekli
2 dl havregryn
3 dl sammalt grov
2 dl sammalt fint
2 dl sammalt rug
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 boks kesam
12 dl hvetemel
2 ss sukker
2 ts salt

Fremgangsmåte: 

Ha alle tørre ingrediensene i en bolle: Solsikkekjerner, linfrørne, sammalt hvete fin og grov,  havregryn, hvetekli, hvetemel, sukker og salt . Tilsett kesamen og rør den godt i deigen. Varm vannet til 37 C og ha deretter i oljen. Kna dette godt sammen til en lett og smidig deig.

Dekk over deigen og la den heve i 30-40 minutter.
Del deigen i to og form til to brød.
Etterheving i ca 40-50 minutter

Pensles med vann

Brødene stekes på nedeste rille ved 200 C 45-55 Minutter.
Avkjøl på rist!

Tips: Kesam gjør at, brødet blir saftig og ikke så lett smuldre opp!